Kruthare

Måla på tapet

GUIDE

Måla på tapet

Enkelt att måla på tapet

Att måla på tapet inomhus som privatperson kan vara ett givande projekt för att förändra och förnya ditt hem. Det finns några viktiga steg och överväganden att ta hänsyn till för att uppnå ett snyggt och hållbart resultat. Nedan följer en utförlig guide som täcker alla nödvändiga moment, verktyg och material för att lyckas med ditt måleriprojekt.

Skapa Unika Arbetsytor med Muralmålningar

Innan du börjar måla på tapet är det viktigt att förbereda ytan ordentligt. Här är några steg du bör följa:

 1. Inspektera tapeten: Ta en noggrann titt på tapeten och notera eventuella ojämnheter, skador eller skarvar. Det är viktigt att reparera dessa innan du börjar måla. Om tapeten sitter löst kommer all tapet behöva rivas ned och väggen bredspacklas upp. I denna guide förutsätts det att tapeten sitter bra.
 2. Material och verktyg: För att genomföra ditt målningsprojekt behöver du följande verktyg och material:
  • Grundfärg (primer)
  • Målning
  • Fyllmedel (spackel)
  • Brytbladskniv
  • Sandpapper
  • Penslar, skaft, bygel och rullar
  • Målartejp
  • Skyddsplast för möbler
  • Trasa eller svamp för rengöring

Förberedelse av ytan:

 1. Rengöring: Använd en lätt fuktad trasa eller svamp för att rengöra tapeten från damm och smuts. Se till att ytan är torr innan du går vidare.
 2. Lagning av ojämnheter och hål: Skär bort lös tapet och eventuellt tapetskarvar. Applicera spackel på eventuella ojämnheter eller hål i tapeten och tapetskarvar. Låt det torka helt och gör om processen en gång till. Efter det använd sedan fint sandpapper för att jämna ut ytan.
 3. Tejpa och skydda: Tejpa kanterna på socklar & foder och skydda golvet och möblerna med skyddsplast för att förhindra färgstänk. Detta är särskilt viktigt när du målar nära lister och andra detaljer.

Applicering av grundfärg:

 1. Val av grundfärg: Välj en högkvalitativ grundfärg som passar för tapet. Primern förbereder ytan och förbättrar fästningen av den slutliga färgen.
 2. Applicera grundfärg: Använd en pensel för att sparmåla hörn och vinklar och rulle/roller för att applicera ett jämnt lager av grundfärg över tapeten. Se till att täcka hela ytan och låt grundfärgen torka helt innan du fortsätter.

Målning:

 1. Färgval och förberedelse: Välj den färg du önskar och se till att den är ordentligt blandad. Förbered dina penslar och rullar för applicering.
 2. Applicera första lagret färg: Måla på det första lagret färg jämnt över tapeten. Arbeta i vertikala rörelser för att undvika ränder. Låt det första lagret torka helt innan du målar ett andra lager.
 3. 10.Laga eventuella ojämnheter igen: Om ojämnheter fortfarande syns, upprepa processen med att applicera fyllmedel och jämna ut ytan med sandpapper. Måla på dessa bättringar 1 gång till med väggfärgen.
 4. 11.Applicera andra lagret: Om det behövs för att uppnå önskad täckning och finish, applicera ett andra lager färg. Låt varje lager torka helt innan du fortsätter. Dra alltid rullen åt samma håll med ett lätt tryck på kanten av rullen åt det håll du går åt.

Slutgiltiga åtgärder:

 1. 12.Ta bort tejpen och rengör: När allt har torkat helt, försiktigt ta bort målartejpen och kontrollera kanterna för eventuella korrigeringar. Rengör eventuell överflödig färg eller fyllmedel från kanterna.
 2. 13.Städning och avslutning: Städa upp arbetsområdet noggrant, ta bort skyddsplast och återställ möbler till sina ursprungliga platser. Låt färgen härda helt innan du återställer rummet till full användning.

Genom att följa denna detaljerade guide kan du som privatperson uppnå ett bra resultat när du målar på tapet inomhus. Var tålmodig och noggrann i varje steg för att säkerställa att du får ett vackert och hållbart resultat som förbättrar ditt hem.

Kundrecensioner: Vår Stolthet

Flexibilitet och Mångsidighet

Vi på Kruthare är inte bara målare; vi är också problemlösare. Oavsett om du behöver hjälp med kontorsanpassningar, trapphusmålning eller servicemålning är vi flexibla och kunniga för att möta dina krav och optimera effektiviteten.

Socialt Ansvarstagande

Som en del av samhället är Kruthare måleri AB engagerade i att främja hållbar utveckling inom miljö, samhälle och sociala områden. Vi stöder lokala idrottsklubbar och strävar efter att vara en positiv kraft för barn och ungdomar.

Kontakta Oss

Vill du förvandla din arbetsplats med unika väggmålningar? Kontakta Kruthare måleri AB idag! Ring oss på 08-32 40 10 eller fyll i vårt kontaktformulär här.

Tillsammans skapar vi en arbetsplats där kreativitet och produktivitet blomstrar!